Gå direkt till innehåll
Vänersborgs konsthall ställer ut Natalie Sutinen

Pressmeddelande -

Vänersborgs konsthall ställer ut Natalie Sutinen

Utställning med Natalie Sutinen i Vänersborgs konsthall 29 januari - 5 mars.

  • Vernissage 29 januari klockan 12.00-15.00.

Natalie Sutinen är född och uppvuxen i Finland, men idag verksam konstnär i Stockholm. Hon arbetar främst med videokonst i kombination med skulptur och installation. Innehållet i hennes verk hämtas från det som är verkligt och autentiskt, och som genom filmprocessen ifrågasätts och undersöks. Undersökandet görs med en nedtonad anda och avslöjar inga dramatiska sanningar utan ger istället oss besökare ett möte med ödmjukhet inför vad verklighet och sanning.

I passagen mellan filmerna i utställningen Enhypnion har Sutinen byggt upp ett ljusspel med svarta träkulisser. Rastlöst växlar vi mellan ljust och mörkt; det är som om Sutinen testar mörker och ljusadaption genom att förflytta sig mellan ute och inne en solig sommardag. Men ögat vänjer sig successivt och vi absorberar information ur siluetter och skuggor. Flera gestalter har klivit ut ur filmerna och står nu mitt i rummet likt vålnader. Det gnisslar och rasslar av kedjor som dinglar ner från tillsynes fängslade fåglar som irrar omkring i taket såsom spöken brukar göra.

- Från en känsla av positiv isolering, så som jag minns mina barndoms somrar, långt borta från civilisation, blandar jag samtida processat material tillsammans med min egen erfarenhet av parallella världar, en tillflykt som jag hade under mina barndomsår och som fortfarande består, menar Natalie Sutinen. Hon letar aktivt efter sagovärldar i sin konstnärliga process, som hon hoppas ska framkalla oförutsedda vägar till förståelse om hur unik vår planet är.

Natalie Sutinen har ställt ut konst i bland annat Umeå konsthall i samband med Européen Filmfestival, Växjö konsthall, RIFF, International filmfestival i USA. Hon har även exempelvis fått utmärkelser för Best experimental film i Annual Copenhagen Filmfestival i Danmark 2020.

Kontakt för pressvisning

Märta Cassel
Kultursamordnare, Vänersborgs konsthall

  • Tfn: 0521-722402
  • E-post: marta.cassel@vanersborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

RegionerRegionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Presskontakt

Victoria Hallqvist

Victoria Hallqvist

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 24 03
Viktoria Unosson

Viktoria Unosson

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 11 12

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Vänersborgs kommun
Sundsgatan 29
462 85 Vänersborg
Sverige