Gå direkt till innehåll
Ornamentering av Johan Engström
Ornamentering av Johan Engström

Pressmeddelande -

Vänersborgs konsthall ställer ut Johan Engqvist

Vänersborgs konsthall avrundar året med utställningen Ornamentering av Johan Engqvist. Utställningen visas den 4 december – 15 januari 2022.

Engqvist är född 1990 och uppvuxen i Vänersborg och numera bosatt och verksam i Göteborg. Han arbetar i måleri och i sin praktik blandar han abstraktion, figuration och dekoration. I sina verk använder han sig av en mängd visuella referenser och tekniker som ofta kommer från andra håll än måleriets egna historia och kanon. Engqvist intresserar sig särskilt för hemmets sfär och tillskriver stor betydelse åt den estetik som finns där.

Återkommande i Engqvists arbete är användandet av dekorativa bildspråk som närmast kan associeras med hantverk och interiörer. Den dekorativa estetiken refererar han direkt till de miljöer vi vistas i och föremålen vi omger oss med - våra hem och andra inredda utrymmen. De utgör en sorts fond för stora delar av vår vardag och levda erfarenheter och kan på så vis fungera som en genväg till minnen och upplevelser som är både personliga och allmänna.

Det igenkännbara bildmaterialet abstraheras till viss grad, och lämnas i ett stadie där det både tycks välbekant, men samtidigt förändrat och framställt i en form som skiljer sig från hur vi är vana att se det. Det blir underligt bekant. Formalistiskt placerar sig hans målningar någonstans mellan abstrakt och figurativt måleri. De är inte fullt ut abstrakta men beter sig heller inte som figurativt måleri vanligtvis gör. De gestaltar inte en händelse eller en plats, de är inte heller fönster för betraktaren att se in i. Både narrativ och illusionen om ett bilddjup saknas helt. Istället ter sig målningarna sig snarare som skärmar, flaggor eller väggar. På så vis närmar de sig arkitekturen.

Engqvist arbetar med en sorts expanderad måleripraktik som utöver det mer traditionella måleriet på duk kommit att innefatta även rumsligt måleri och skulptur. Han tänker på sina verk som delar av en helhet snarare än som enskilda konstverk. Engqvists metod är att producera serier av arbete med syfte att bilda en slags visuell logik i vilken mönster, former och bilder återanvänds och upprepas.

Utställningen avslutas med finissage lördag 15 januari.

Pressvisning av utställningen

Media är välkomna på pressvisning onsdag 1 december klockan 15.00-18.00 i Vänersborgs konsthall. Konstnären är på plats och arbetar med montering av utställningen.

Bildworkshops för barn och unga

Till utställningen arrangeras två bildworkshops för barn och unga. Lördag 18 december kl. 13.00-15.00 trycker vi med schabloner inne i konsthallens verkstad och på torsdag 30 december, 13.00-15.00 öppnar vi verkstan för julpyssel med inspiration hämtad från Johan Engqvist utställning Ornamentering.

Drop-in med begränsat antal platser.

Julmys på konsthallen

Julöppet med glöggmys på konsthallen 28-30 december ordinarie öppettider.

Kontaktperson

Märta Cassel
Kultursamordnare Vänersborgs konsthall/Kultur- och fritidsförvaltningen

Ämnen

Kategorier

RegionerRegionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Presskontakt

Victoria Hallqvist

Victoria Hallqvist

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 24 03
Viktoria Unosson

Viktoria Unosson

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 11 12

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Vänersborgs kommun
Sundsgatan 29
462 85 Vänersborg
Sverige