Gå direkt till innehåll
Mateja Kovacevic och Marvil Iglesias har uppdrag att skapa möten genom dans i Vänersborg.
Mateja Kovacevic och Marvil Iglesias har uppdrag att skapa möten genom dans i Vänersborg.

Pressmeddelande -

Vänersborgs kommunkoreografer är utsedda

Kick-off och pressträff för Vänersborgs kommunkoreografer

Välkomna till vår kick-off onsdag 22 juni klockan 9.30-10.00 i foajén i Vänersborgs kommunhus, där kommunkoreograferna presenteras och välkomnas till vår kommun. Presentationen innehåller förutom en muntlig presentation, kaffe och fika samt såklart dans!

Vid klockan 10.00 har media möjlighet att få egna intervjuer med Mateja och Marvil kring deras nya uppdrag.

Om Kommunkoreograferna

Mateja Kovacevic har växt upp i Vänersborg och började dansa på estetprogrammet dans på gymnasiet. Dansen tog henne till Uppsala, där hon var medgrundare av streetdance-plattformen Uppsala loves hiphop, som fått nationellt erkännande i danssverige.

Mateja har rest runt i världen för att förkovra sig i olika danskulturer genom resor till bland annat Marocko, Frankrike och USA. Mateja har uppträtt och undervisat i Palestina och hittat sin kärlek till afro-kubansk dans i Kuba. Mateja pendlar just nu mellan boende i Uppsala och Vänersborg, för olika danspedagogiska och konstnärliga uppdrag.

Marvil Iglesias har varit aktiv inom flera danssubkulturer i Sverige sedan 2010. Via olika folkdanser har Marvil sedan kommit i kontakt med olika streetstilar och club dance subkulturer, med fokus på dansstilarna locking, house, whacking, voguing och hip hop. Marvil är baserad i Stockholm och undervisar bland annat på Stockholms konstnärliga högskola.

Mateja och Marvil ser fram emot att arbeta nära kommunens olika förvaltningar för att tillsammans låta danskonsten bli en inkluderande vardag i Vänersborgs kommun. I hiphopkulturen brukar man säga “each one, teach one”. Det är den utgångspunkten de tar med sig till samtal och interaktioner för att se Vänersborgs kommun step forward.

Arbetets gång

Projektgruppen för Kommunkoreograf Vänersborg består av representanter från olika förvaltningar i kommunen, som under året arbetat workshopsbaserat för att mejsla fram inriktning/tema på residenset och medverkat i rekryteringen.

Projektgruppen valde, av många bra ansökningar, ut Marvil Iglesias och Mateja Kovacevic till Vänersborgs kommunkoreografer.

- Att vi valde Marvil och Mateja känns helt rätt. De kunde redovisa för intressanta arbetsmetoder och idéer som kan passa hos oss. De har ett stort engagemang för dans och dessutom har de stor kunskap i fältet streetdans, säger projektledaren Malin Haglund, enhetschef kultur vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Tillsammans arbetar de konstnärligt med behovsbaserat researcharbete där hiphop ligger till grunden för communitydans. Ett community-baserat dansresidens, bygger på delaktighet. Detta betyder att människorna som bor eller verkar på en plats, sammanhang och kommun blir en aktiv medskapare genom sitt deltagande.

- Genom att lyssna på invånare, demokratiska deltagandeprocesser och få till möten med människor hoppas vi kunna utveckla koncept som både utmanar oss själva, och Vänersborgs kommun konstnärligt, säger Mateja och Marvil.

Vad ska kommunkoreograferna arbeta med?

I arbetet som kommunkoreografer kommer Marvil och Mateja arbeta med bland annat:

  • Allas lika värde: som kommer ta form ur ett HBTQAI+ perspektiv. Det innebär att genom danskonsten normalisera queerness.
  • Dansant utomhusbio som mötesplats: genom att visa dansfilm som utomhusbio vill kommunkoreograferna skapa en mötesplats och visa dansens olika medium. I samband med filmvisningar kommer besökarna kunna delta i olika workshops.

Därtill kommer det finnas utrymme i uppdraget för lite extra upptåg och satsningar som vi idag kanske inte kan förutse, utan som kommer att skapas i mötet med vänersborgarna.

Hur kan man följa kommunkoreograferna?
Projektet kommer kunna följas på kommunens ordinarie kanaler som hemsida och Facebook. På Instagram kommer Kommunkoreograferna ha ett eget konto. Där kommer ni kunna följa kommunkoreografernas framfart.

Residenset pågår från juni 2022- maj 2023.

Syfte med kommunkoreograf

Kommunkoreograf i Vänersborgs kommun är ett ettårigt dansresidens för att sprida och förmedla dansupplevelser. En egen kommunkoreograf är en unik möjlighet för invånarna i en kommun att möta danskonst, på oväntade platser och i nya sammanhang. Residensets tema är Step Forward och utgår från kommunens övergripande inriktningsmål om att skapa mer jämställda och jämlika förutsättningar att påverka sina liv för invånarna i Vänersborg.

Kontakt

Malin Haglund, enhetschef kultur, kultur- och fritidsförvaltningen

Emelie Tengberg, kommunikatör, kultur- och fritidsförvaltningen


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

RegionerRegionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Presskontakt

Victoria Hallqvist

Victoria Hallqvist

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 24 03
Viktoria Unosson

Viktoria Unosson

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 11 12

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Vänersborgs kommun
Sundsgatan 29
462 85 Vänersborg
Sverige