Gå direkt till innehåll
Konsumentavdelningen i Vänersborg är bäst i Sverige
Konsumentavdelningen i Vänersborg är bäst i Sverige

Pressmeddelande -

Vänersborgs kommun är Årets Konsumentkommun

Vänersborgs kommun är Årets Konsumentkommun
För tredje året i rad rankar Sveriges Konsumenter tillsammans med tidningen Råd & Rön landets 290 kommuner utifrån följande fyra kriterier:

  • hur bra de är på att erbjuda konsumentvägledning
  • hur bra de är på att erbjuda budget- och skuldrådgivning
  • hur bra de är på livsmedelskontroll
  • hur lätt det är att få tag på kontanter.

Vänersborg toppar rankingen med 85 poäng, följt av Borlänge och Vimmerby med 84.

- För mig som politiker är det självklart att Vänersborg ska satsa på konsumentvägledning. I kronor och ören är det lönsamt både för våra medborgare och kommunen, samtidigt som vi besparar människor en massa lidande. Att vi rankas som bäst i landet gör mig stolt och visar att vi har slagit in på rätt väg, säger Vänersborgs kommunalråd Benny Augustsson.

Kort väntetid
Lika välvillig inställning har dock inte alla kommuner. Under de tre år som Sveriges Konsumenter har granskat kommunerna har totalt 39 lagt ner sin konsumentvägledning.

För den som behöver hjälp med sin ekonomi är det skrämmande skillnader i väntetid till kommunernas budget- och skuldrådgivning. I Vänersborg är väntetiden en knapp vecka. Bor du i den sämsta kommunen tvingas du vänta i 28 veckor.

Goda råd är gratis
– Idag är det lätt att låna för mycket, men svårt att få hjälp att ta sig ur eländet. Att behöva vänta upp till ett halvår på hjälp med sin ekonomi är orimligt. Och att lägga ned sin konsumentvägledning kanske räddar kommunens budget i år men straffar sig i längden, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

Konsumentkontoret i Vänersborg satsar i stället offensivt och sparar årligen in miljontals kronor åt våra invånare.

- Vi ser att vi verkligen gör skillnad. Vi jobbar också mycket förebyggande och besöker bland annat skolor, näringsliv och mässor. Vi brukar säga att hos oss är goda råd gratis, säger konsumentvägledare Tina Lundström.

Livsmedelskontrollens del i denna ranking visar hur stor andel av kommunens livsmedelsanläggningar som kontrollerats under ett år. Att en stor andel av livsmedelsanläggningarna kontrollerats bidrar till en trygghet för invånarna.

-De kan vara trygga med att maten de köper på restaurang är säker ur ett hygienperspektiv och att de får rätt information om maten, exempelvis vilka allergener maten innehåller, säger miljö- och hälsoskyddschef David Tengberg.

Ämnen

Kategorier

RegionerRegionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Presskontakt

Victoria Hallqvist

Victoria Hallqvist

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 24 03
Viktoria Unosson

Viktoria Unosson

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 11 12

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Vänersborgs kommun
Sundsgatan 29
462 85 Vänersborg
Sverige