Gå direkt till innehåll
Trombonisten Lukas Flink vann Polstjärnepriset 2022

Pressmeddelande -

Trombonisten Lukas Flink vann Polstjärnepriset 2022

- Att sätta fingret på hur det känns är svårt. Jag blir rörd. Kanske lite chockad. 

Det säger trombonisten Lukas Flink från Malmö strax efter att han korats till årets vinnare av Polstjärnepriset, Sveriges främsta musiktävling för unga klassiska musiker. Finalen avgjordes som vanligt i Göteborgs Konserthus. Alla de fyra finalisterna fick spela sina tävlingsstycken med Göteborgs Symfoniker.

– En helt magisk upplevelse, tycker 18-årige Lukas.

Detta var andra gången som han ställde upp i Polstjärnepriset. Förra året nådde han delfinalen.

– I år siktade jag på att komma till final, så jag hade faktiskt nått mitt mål redan när jag stod på scenen

idag.

Juryns motivering lyder:

”Polstjärnepriset 2022 tilldelas trombonisten Lukas Flink för sitt uttrycksfulla och berörande konstnärskap samt sin suveräna behärskning av instrumentet.”

Lukas är uppväxt i en musikfamilj i Malmö. Han säger att det bara var en tidsfråga innan han skulle börja spela något instrument. När han var sex år föll valet på trombon och den har följt med honom hela tiden.

– För fyra år sedan var jag för första gången med på Polstjärnekursen i Vänersborg och jag har kommit tillbaka varje år. På det viset fick jag också chans att följa Polstjärnepristävlingen innan jag själv anmälde mig.

– Polstjärnekursen är ett ställe där jag har träffat många av mina kompisar i branschen. Där möter jag folk som verkligen är bra på att spela. Att möta unga musiker från hela landet ger massor av inspiration att jobba för att bli bättre och bättre.

För Lukas väntar nu sista halvåret på gymnasiet. Sedan vill han studera vidare på en musikhögskola.

– Det finns inget annat. Jag vill leva med musiken på heltid på något sätt och jag håller många dörrar öppna för att se vad som dyker upp.

Som förstapristagare fick Lukas Flink bland annat 50 000 kronor. Andra pris och 10 000 kronor gick till kontrabasisten Harald Edin från Styrsö. Tredjepriset 5 000 kronor vanns av violinisten Harry Dai Liang från Göteborg och cellisten Selma Sköld från Enskede fick fjärdepriset, också det 5 000 kronor.

– Nivån bland ungdomarna i årets upplaga av Polstjärnepriset har verkligen varit jättefin, säger Stefan Forsberg som är Polstjärneprisets juryordförande och vd för Kungliga Filharmonikerna.

– Tävlingsjuryn är väldigt erfaren, men vi hade ändå svåra uppgifter att utse vilka som skulle gå vidare i de olika finalstegen och att slutligen utse en vinnare.

– Vi som arbetar i och med de symfoniska orkestrarna i Sverige känner en otrolig glädje och tacksamhet över Polstjärnepriset och Nationellt centrum för musiktalanger, understryker Stefan Forsberg.

Han liknar satsningen på unga musiktalanger vid vad som görs inom exempelvis idrotten. Unga begåvningar får redan tidigt i livet möjligheter att ta sitt kunnande vidare till mycket höga nivåer.

Genom nationellt centrum för musiktalanger får de regelbundet träffa och sporras av andra unga musiker. Vid sidan av sin ordinarie utbildning får de dessutom möta och träna med instruktörer och musiker i absolut världsklass.

– Polstjärnepriset och satsningen på talangutveckling fyller igen en lucka. Nu finns ett målmedvetet arbete för att hitta och utveckla de unga klassiska musiktalangerna. Det ger hopp för framtiden om en stark återväxt inom det svenska musiklivet.

– En del av de här ungdomarna är morgondagens musiker i de svenska symfoniorkestrarna och några av dem är framtida solister.

För kompletterande uppgifter med anledning av pressinformationen, kontakta:
Ingrid Lindkvist, ingrid.lindkvist@inproject.se, +46-739 80 51 11


Kort om Polstjärnepriset

Med mottot ”Mer än en tävling” är Polstjärnepriset en unik satsning och en nationell mötesplats för unga talanger inom klassisk musik. Det är ett forum där unga musiker får möta likasinnade, testa sina tekniska och sceniska färdigheter i tävlingsmomentet och inte minst få möjlighet att undervisas av en mycket namnkunnig samling instruktörer. Parallellt med tävlingen arrangeras en kurs som är öppen för unga musiker upp till 20 år. Totalt är cirka 70 ungdomar involverade i Polstjärnepriset varje år.

Genom individuell undervisning, master classes, samt spel i kammar- och orkestersättningar erbjuds ett upplägg där varje tävlings- och kursdeltagare utvecklas som musiker såväl individuellt som i grupp. Först träffas alla under fyra dagar på höstlovet för att lära känna varandra, få undervisning och repetera tillsammans. Nästa gång alla samlas är första veckan i januari. Då är det fokus på tävlingsmomentet, som består av tre steg, och förberedelser inför konserterna där höjdpunkten är finalkonserten i Göteborgs Konserthus. Vinnaren får 50 000 kronor.

2022 arrangeras Polstjärneprisets tävling för 15:e gången och utvecklingen har gått spikrakt uppåt. Tävlingen har sitt säte i Vänersborg. Detta har utökats med kurser för unga talanger och långsiktiga samarbeten med Göteborgs Symfoniker, Radiosymfonikerna och Kungliga Filharmonikerna.

Ungdomarna som söker till tävling och kurs är landets allra bästa i sina åldersgrupper. Sveriges Television har sedan år 2010 valt att låta vinnare av Polstjärnepriset representera Sverige i den internationella TV-sända tävlingen Eurovision Young Musicians.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

RegionerRegionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Presskontakt

Victoria Hallqvist

Victoria Hallqvist

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 24 03
Viktoria Unosson

Viktoria Unosson

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 11 12

Relaterat innehåll

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Vänersborgs kommun
Sundsgatan 29
462 85 Vänersborg
Sverige