Gå direkt till innehåll
Polstjärneprisets finalister 2021 är utsedda
Polstjärneprisets finalister 2021 är utsedda

Pressmeddelande -

Polstjärneprisets finalister 2021 är utsedda

Polstjärneprisets finalister 2021 är utsedda

Polstjärneprisets fyra finalister har utsetts. Delfinalen bjöd på musik på mycket hög nivå framförd av åtta fantastiska unga musiker i en online-sänd konsert den 3 januari 2021. Även juryn följde delfinalisternas framföranden på distans, en metod som ställde höga krav på tekniken och på sändningens kvalitet.

-Det har fungerat riktigt bra och juryn har kunnat bedöma alla underbara, musikaliska insatser utan problem med bild- eller ljudkvalitet, sa tävlingsledaren Ulrich Kaatz.

Vi gratulerar härmed följande fyra tävlande som har tagit sig vidare till Polstjärneprisets final:

Jael Caselunghe Harpa Paul Hindemith: Harpsonat, sats 1 och 2 Uppsala
Nicole Biegniewska Violin Henri Vieuxtemps: Violinkonsert nr 2, sats 1 Norrköping
Harald Edin Kontrabas Giovanni Bottesini: Tarantella Styrsö
Vilhelm Moqvist Piano Maurice Ravel: Ondine ur Gaspard de la nuit

Götene

Finalen, som skulle ha genomförts med finalisterna tillsammans med Göteborgs Symfoniker den 5 januari 2021 på Konserthuset i Göteborg, kommer p g a coronarisken att senareläggas till ett senare datum i vår. Info kommer.

Mediabevakning:För mer information eller intervju med finalisterna, kontakta Gunilla Wretemark på tel. 0521-72 14 96 eller gunilla.wretemark@vanersborg.se. 

Pressbilder på finalisterna finns för nedladdning på www.vanersborg.se/polstjarnepriset


Kort om Polstjärnepriset

Med mottot ”mer än en tävling” är Polstjärnepriset en unik satsning och en nationell mötesplats för unga talanger inom klassisk musik. Det är ett forum där unga musiker får möta likasinnade, testa sina tekniska och sceniska färdigheter i tävlingsmomentet och inte minst få möjlighet att undervisas av en mycket namnkunnig samling instruktörer. Parallellt med tävlingen arrangeras en kurs som är öppen för unga musiker upp till 20 år.

Cirka 70 ungdomar är involverade i Polstjärnepriset varje år. Det här året har tävlingen påverkats av restriktionerna kring Covid-19 vilket har begränsat resandet och möjligheterna att träffas och spela tillsammans. Därför har även tävlingens delmoment skett på distans. Finalen som vanligtvis hålls i Göteborgs konserthus tillsammans med Göteborgs Symfoniker, har flyttats fram i väntan på nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.

Vinnaren får inte mindre än 50 000 SEK.

2021 arrangeras Polstjärneprisets tävling för 15:e gången och utvecklingen har gått spikrakt uppåt. Från de första åren, då tävlingsledare Ulrich Kaatz åkte land och rike runt för att etablera konceptet, har tävlingen fått ett självklart säte i Vänersborg, utökats med en kursverksamhet för unga talanger och etablerat långsiktiga samarbeten med Göteborgs Symfoniker, Radiosymfonikerna och Kungliga Filharmonikerna. Ungdomarna som söker till tävling och kurs är landets allra bästa i sin åldersgrupp.

Polstjärneprisets tävling arrangeras av Nationellt centrum för musiktalanger. NCM är en förening som består av fem symfoniorkestrar, sex musikhögskolor, 23 musikinstitutioner och Vänersborgs kommun som tillsammans satsar på att vara landets mötes- och utbildningsplattform för unga musiktalanger.

För mer info se www.vanersborg.se/polstjarnepriset


Ämnen

Kategorier

RegionerRegionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Kontakter

Victoria Hallqvist

Victoria Hallqvist

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 24 03
Viktoria Unosson

Viktoria Unosson

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 11 12

Relaterat innehåll

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Vänersborgs kommun
Sundsgatan 29
462 85 Vänersborg
Sverige