Gå direkt till innehåll
Nu står det klart att platåbergen, där Halle och Hunneberg ingår, är världsunika och blir Unescocertifierade.
Nu står det klart att platåbergen, där Halle och Hunneberg ingår, är världsunika och blir Unescocertifierade.

Pressmeddelande -

Platåbergen i Västergötland där Halle- och Hunneberg ingår anses vara världsunikt och av internationellt intresse

Platåbergslandskapet i Västergötland får status som Sveriges första Unesco globala geopark
Platåbergslandskapet anses vara världsunikt och av internationellt intresse, och området blir del av ett nätverk med geoparker världen över.

En geopark jobbar i grunden för att kombinera bevarande av naturmiljöer med hållbar utveckling och främjande av naturturism. Globala geoparker utses av FN-organet Unesco. Andra exempel på Unescokoncept är världsarv och biosfärområden. Idag finns 177 geoparker i 46 olika länder i det globala geoparksnätverket.

-Det här gör mig väldigt stolt och ger oss fina möjligheter framöver. För Vänersborgs kommun är det en spännande reseanledning. Det är också av yttersta vikt för invånarna, som använder bergen Halle- och Hunneberg som rekreationsplats. Vi visste ju redan om att bergen är unika och nu har vi fått det bekräftat på en internationell nivå. Detta ger också Vänersborgsföretagen möjligheter att utvecklas inom besöksnäringen, säger Benny Augustsson, kommunstyrelsens ordförande.

-Vi är jätteglada för certifieringen! Det är av stor vikt både för vår destination men också för Västsverige och nationellt. Utländska gäster är vana vid vad en Unesco park är, de är ofta pålästa och det ger potentiella nya internationella gäster. Vi ser fram mot nya målgrupper och hoppas på nya goda samarbeten, säger Maria Engström Weber, VD för Visit Trollhättan Vänersborg.

-Att vara en del av det här nätverket sätter vårt område på världskartan och öppnar dörrar för både internationell turism men även utbyten och samarbeten, säger Anna Bergengren, koordinator för Platåbergens Geopark. Geoparker är ett ganska nytt koncept, det har bara funnits hos Unesco sedan 2015. Det växer otroligt fort runt om i världen och är väl fungerande, bland annat eftersom geoparker har som krav att vara starkt förankrade i lokalsamhället.

Platåbergens Geopark är ett samarbete mellan nio kommuner.
Vänersborg, Trollhättan, Grästorp, Lidköping, Götene, Mariestad, Skara, Skövde och Falköping. Platåbergen i Västergötland vittnar om flera geologiska processer som är viktiga för att förstå jordens utveckling. Man hittar till exempel både fossil från numera utdöda djur och några av världens äldsta fynd av meteoriter i platåbergen. Platåbergen har skapat förutsättningar för ett rikt kulturarv, värdefulla naturtyper och fascinerande platser att besöka. I och med utnämningen får ett område i Västergötland två Unescoutmärkelser, då Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle delvis överlappar med geoparken.

-Vi hoppas att utnämningen som Sveriges första Unesco globala geopark kommer ge området ökad uppmärksamhet och bidra till en starkare besöksnäring i platåbergslandskapet. Men även att det kan ge de boende här en bättre förståelse för att de naturmiljöer som finns utanför köksfönstret är unika i världen, säger Anna Bergengren.

För mer information, kontakta Anna Bergengren på telefon: 0514-58164


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

RegionerRegionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Presskontakt

Victoria Hallqvist

Victoria Hallqvist

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 24 03
Jill Stor

Jill Stor

Näringslivschef 0521-72 13 63

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Vänersborgs kommun
Sundsgatan 29
462 85 Vänersborg
Sverige