Gå direkt till innehåll
De fyra finalisterna i Polstjärnepriset 2022 är utsedda av juryn efter en spännande delfinal i  Vänersborg.
De fyra finalisterna i Polstjärnepriset 2022 är utsedda av juryn efter en spännande delfinal i Vänersborg.

Pressmeddelande -

Klart vilka fyra som är Polstjärneprisets finalister 2022

De fyra finalisterna i Polstjärnepriset 2022 är utsedda av juryn efter en spännande delfinal i Vänersborg. På onsdag den 5 januari avgörs det vem av de unga musikerna som vinner den 15:e upplagan av Sveriges främsta klassiska musiktävling.

– Det har varit en fröjd att få lyssna till och se de åtta delfinalisterna som gjorde strålande framträdanden i kampen om att gå till final, säger Stefan Forsberg som är Polstjärneprisets juryordförande och vd för Kungliga Filharmonikerna.

– Att vara jurymedlem och bestämma vilka fyra som skulle gå vidare, var en mycket tuff uppgift eftersom alla de åtta är så begåvade unga klassiska musiker. Till slut kom juryn ändå fram till att följande talanger får ta steget till finalen i Göteborgs Konserthus kl. 15 den 5 januari:

Lukas Flink, Malmö (trombon)

Harry Dai Liang, Göteborg (violin)

Selma Sköld, Enskede (cello)

Harald Edin, Styrsö (kontrabas)

I finalen kommer de fyra unga musikerna att framföra sina tävlingsbidrag tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Det finns ett fåtal biljetter kvar. De kan bokas via telefon genom biljettkontoret på Göteborgs Konserthus. Den som inte lyckas boka biljetter kan se hela finalen i streamad direktsändning av Göteborgs Symfoniker på www.gsoplay.se.

För kompletterande uppgifter med anledning av pressinformationen, kontakta:
Ingrid Lindkvist, ingrid.lindkvist@inproject.se, +46-739 80 51 11

Kort om Polstjärnepriset

Med mottot ”Mer än en tävling” är Polstjärnepriset en unik satsning och en nationell mötesplats för unga talanger inom klassisk musik. Det är ett forum där unga musiker får möta likasinnade, testa sina tekniska och sceniska färdigheter i tävlingsmomentet och inte minst få möjlighet att undervisas av en mycket namnkunnig samling instruktörer. Parallellt med tävlingen arrangeras en kurs som är öppen för unga musiker upp till 20 år. Totalt är cirka 70 ungdomar involverade i Polstjärnepriset varje år.

Genom individuell undervisning, master classes, samt spel i kammar- och orkestersättningar erbjuds ett upplägg där varje tävlings- och kursdeltagare utvecklas som musiker såväl individuellt som i grupp. Först träffas alla under fyra dagar på höstlovet för att lära känna varandra, få undervisning och repetera tillsammans. Nästa gång alla samlas är första veckan i januari. Då är det fokus på tävlingsmomentet, som består av tre steg, och förberedelser inför konserterna där höjdpunkten är finalkonserten i Göteborgs Konserthus. Vinnaren får 50 000 kronor.

2022 arrangeras Polstjärneprisets tävling för 15:e gången och utvecklingen har gått spikrakt uppåt. Tävlingen har sitt säte i Vänersborg. Detta har utökats med kurser för unga talanger och långsiktiga samarbeten med Göteborgs Symfoniker, Radiosymfonikerna och Kungliga Filharmonikerna. Ungdomarna som söker till tävling och kurs är landets allra bästa i sina åldersgrupper. Sveriges Television har sedan år 2010 valt att låta vinnare av Polstjärnepriset representera Sverige i den internationella TV-sända tävlingen Eurovision Young Musicians.

Ämnen

Kategorier

RegionerRegionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Presskontakt

Victoria Hallqvist

Victoria Hallqvist

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 24 03
Viktoria Unosson

Viktoria Unosson

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 11 12

Relaterat innehåll

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Vänersborgs kommun
Sundsgatan 29
462 85 Vänersborg
Sverige