Gå direkt till innehåll
Vänersborgs kommun är filmårskommun 2023
Vänersborgs kommun är filmårskommun 2023

Pressmeddelande -

Invigning av Vänersborg som filmårskommun 2023

Under 2023 ska film som konstform synliggöras extra i Vänersborgs kommun. I samarbete med Göteborg Film festival är Vänersborg filmårskommun 2023.

Filmvisningar på Stora Biografen

Som inledning på filmåret visas filmer från Göteborgs Film Festival på den anrika Stora biografen i Vänersborg.

Som utvald invigningsfilm öppnar filmen Exodus filmåret den 27 januari klockan 18.00 med ett festligt mingel. Exodus är Abbe Hassans långfilmsdebut, som är producerad av Mattias Nohrborg, Anna-Klara Carlsten och Olle Wirenhed för B-Reel Films. I huvudrollerna ser vi Ashraf Barhoum och Jwan Alqatami.

Exodus följs av filmerna Hélène och Mathieu samt Passagerare i natten från det utvalda utbudet som också visas på Stora biografen den 29 januari respektive 1 februari.

Unga svenska filmskapare i kortfilmstävling

Den 2 februari visas åtta kortfilmer av unga svenska filmskapare som tävlar inom Göteborgs filmfestivals kortfilmstävling Startsladden på Vänersborgs huvudbibliotek. Visningen startar 16.00 i Auditoriet och har fri entré.

Filmåret 2023

Filmåret 2023 innebär även att barn i förskolan ska få möta filmpedagoger och skapa film, utomhusbiograf med Vänersborgs kommunkoreografer och Göteborg Film Festival, samt barn- och ungdomsfilmfestivalen Prisma som kommer visas under Kulturveckan i Vänersborg som infaller i oktober/november.

Kontakt för mer information om Vänersborg som filmårskommun

Malin Haglund, enhetschef Kultur

  • Telefon: 0521-72 14 08
  • E-post: malin.haglund@vanersborg.se

Ämnen

Kategorier

RegionerRegionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Kontakter

Mattias Fredén

Mattias Fredén

Kommunikatör Kultur- och fritidsförvaltningen 0521-72 11 30

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Vänersborgs kommun
Sundsgatan 29
462 85 Vänersborg
Sverige