Gå direkt till innehåll
Göteborg Film Festival
Göteborg Film Festival

Pressmeddelande -

Göteborg Film Festival invigs i Vänersborg

Den 28 januari invigs Göteborg Film Festival på Stora Teatern i Göteborg med världspremiären av Christoffer Sandlers dramakomedi Så jävla easy going. I år äger invigningen inte bara rum i Göteborg utan simultant på biografer över hela landet. Vänersborgs kommun i samarbete med den lokala kulturföreningen Vänersborgs Filmstudio medverkar med visning på Stora biografen.

Parallellt med festivalens digitala storsatsning lyfts biografrummets betydelse fram i en nationell manifestation för filmkonsten.

- Därför är vi oerhört glada att så många biografer kommer att visa invigningen och Så jävla easy going under kvällen den 28 januari. Vi vill att invigningen ska bli ett festligt fyrverkeri med filmpolitisk kraft, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

- Vi starar året traditionsenligt med att visa invigningsfilmen och invigningen av Göteborg Film Festival här i Vänersborg. Det är som vanligt ett häftigt program och vi hoppas att många vänersborgare är sugna på att se bra nyskapande film, säger Malin Haglund, enhetschef kultur i Vänersborgs kommun.

Dramakomedin Så jävla easy going är baserad på en roman av Jenny Jägerfeld och handlar om 18-åriga Joannas vars hjärna är som en blinkande nöjespark under högsäsong, och för att funka normalt behöver hon ADHD-medicin. Som kostar pengar. Som inte finns eftersom hennes pappa är gravt deprimerad med en sjuklön som knappt täcker hyran. Joanna tvingas bli kreativ för att få fram pengar. Och mitt i allt dyker den charmiga och självsäkra Audrey upp, som får Joannas hjärta att fullkomligt explodera.

Så jävla easy going är en färgstark och charmig dramakomedi om förälskelse, neuropsykiatri och att festa i sommarnatten. Det kommer bli en romantisk rivstart för festivalen, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

– Det känns så sjukt kul att få äran att inviga Göteborg Film Festival 2022. Jag är extremt stolt över vår film, över alla som varit med och skapat den och det är så spännande att den äntligen ska få visas för en publik, säger Christoffer Sandler, filmens regissör.

– Film är oerhört många pusselbitar som ska hamna på plats. Christoffer Sandler har lyckats hitta dom alla. Vi är så oerhört stolta och glada över att inviga filmfestivalen, säger Annika Hellström och Erika Malmgren, filmens producenter.

Så jävla easy going produceras av Cinenic Film i samproduktion med Film i Väst, Hummelfilmoch SVT, i samarbete med Cmore och med stöd från SFI, NFI, Kreativa Europa, Nordisk Film & TV-Fond och Göteborgs Stad. I rollerna ser vi Shanti Roney, Nikki Hanseblad och Melina Paukkonen. Filmen distribueras av TriArt och har svensk biopremiär våren 2022.

Biljetter
Förköpsbiljetter finns att köpa från 17 januari vid Vänersborgs biblioteks utlämningsdisk i foajén till Vänersborgs Kommunhus på Sundsgatan 29.

Öppettider för att hämta biljetter är måndag, onsdag, fredag klockan 13.00-15.00

Kontaktperson:
Malin Haglund, enhetschef kultur i Vänersborgs kommun

  • Tel: 0521-72 14 08
  • E-post: malin.haglund@vanersborg.se

Göteborg Film Festival invigs simultant på biografer över hela landet och i festivalens digitala salong. Invigningen arrangeras i samarbete med Västra Götalandsregionen, Region Stockholm, Region Värmland, Region Halland, Region Jämtland Härjedalen, Region Uppsala och Region Gotland.

Ämnen

Kategorier

RegionerRegionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Presskontakt

Victoria Hallqvist

Victoria Hallqvist

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 24 03

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Vänersborgs kommun
Sundsgatan 29
462 85 Vänersborg
Sverige