Gå direkt till innehåll
Anette och Peter van Schie driver Gällenäs Grönsaker AB och har utsetts till Årets Företagare 2021 i Vänersborg
Anette och Peter van Schie driver Gällenäs Grönsaker AB och har utsetts till Årets Företagare 2021 i Vänersborg

Pressmeddelande -

Gällenäs Grönsaker utsedd till Årets Företagare 2021 i Vänersborg

Under tisdagen uppvaktades Anette och Peter van Schie på Gällenäs Grönsaker för priset såsom Årets Företagare 2021 i Vänersborgs kommun. Anette o Peter fick mottaga pris att behålla samt diplom, tårta och blommor av Företagarna i Vänersborg, Swedbank och Näringslivsavdelningen. Swedbank delade också ut ”Kuggen” vilket är ett vandringspris som sedan 1987 delats ut just till Årets Företagare i Vänersborgs kommun tillsammans med en prischeck.

- Vi har haft flera bra nomineringar i år men styrelsen har efter arbetets gång kommit fram till och i samråd med Näringslivsavdelningen utsett Anette och Peter till årets företagare, säger Ulrica Sundén-Berger, ordförande i Företagarna i Vänersborg. Det är många parametrar som ska uppfyllas, företagaren ska vara en bra förebild och ha ett samhällsengagemang, företagandet ska ha ekonomisk stabilitet, tillväxt och skötas på ett professionellt sätt med mera.

Presentation av företaget:

Gällenäs gård är ett familjeföretag, som ligger vid Vänerkusten i Brålanda och har levererat potatis till butiker i närområdet sedan 1950-talet. Idag levererar man potatis och färska grönsaker till stora delar av Västra Götaland. Nu drivs gården vidare av dottern Anette, som tillsammans med sin man Peter började odla i växthus 2012. Sedan dess har det byggts ytterligare ett stort växthus på över 5000kvm. Företaget sysselsätter 4-5 personer på helårsbasis och på högsäsong tar man in extra sommarpersonal. Tomater, aubergine, gurka och paprika av olika sorter odlas. Smak och miljö är viktiga parametrar och därför väljer man sorter efter smak och odlar med minimal miljöpåverkan. Det är ett hantverk som Anette och Peter beskriver, man arbetar och sköter om odlingen i princip hela året. Man kan skörda från april till oktober varje år. Sen ska det rengöras, fixas för att sen starta upp odlingarna igen efter nyår. När tomatplantorna växter och man skördat de första klasarna hanteras plantorna varsamt och stjälken läggs ner för att de kommande klasarna ska kunna skördas i rätt arbetshöjd och plantorna fortsätta växa på höjden. I växthuset odlar man dessutom med naturliga medarbetare som humlor och andra nyttodjur och företaget är självklart miljöcertifierat.

-Det ligger i tiden att äta lokalproducerat och att vi då i vårt vackra landskap runt Vänersborg har en sådan fantastisk producent, bland många andra, gör mig både stolt och glad, säger Jill Stor, näringslivschef i Vänersborgs kommun.

- Ett imponerande företagande står Anette o Peter för vidhåller Elisabeth Eriksson, företagschef Swedbank Trollhättan Vänersborg. Anette o Peter har ett genuint intresse för att odla frukt och grönsaker och att få fram den absolut bästa smaken o kvalitén i en dessutom miljövänlig tillverkning, där inget lämnas åt slumpen.

Regionfinal härnäst

Under hösten kommer Anette och Peter att bjudas in till residenset i Göteborg för att delta i regionfinalen. Därifrån kan man gå vidare till Sverigefinal. Det brukar gå bra för regonens företag och vid flera tillfällen har de gått vidare till Sverigefinal, där bästa företaget i Sverige utses. Bland de uppvaktande hos Gällenäs var man väldigt enig om att företaget har potential att vinna både region- och sverigefinal. Men det viktigaste som Anette och Peter säger är att det är roligt att vara nominerade för något som man brinner för och som ger andra människor möjlighet att äta både nyttigt, gott och närodlat.

Motiveringen till Årets Företagare i Vänersborgs kommun:

”Genom ett tydligt fokus och en strategisk inritning att allt de odlar ska smaka godare än det som säljs i butikerna, har företaget funnit en plats för sina produkter på marknaden. Ägarfamiljen har sina rötter inom lantbruksnäringen både i Sverige och Nederländerna. Tillsammans med gedigna utbildningar inom denna näring och med ett genuint och äkta intresse för näringen, har de lyckats skapa en hållbar och effektiv produktion, vilken bygger både på det traditionella men på en stor innovationsvilja. Genom detta har man lyckats få fram produkter som efterfrågas av kundgrupper, vilka prioriterar både smak och kvalitet och även är beredda att betala för det.

Företaget uppvisar en fin ekonomisk ställning med både stabil ökad omsättning och en god lönsamhet. Företagets affärsidé om hållbara produkter genomsyrar hela affärsmodellen och ställer stora krav på den miljövänliga produktionen. Det unga familjeföretaget drivs av Anette och Peter van Schie. De byggde 2016 ett större växthus på gården Gällenäs, utanför Brålanda vid Vänerns kant. Här odlar man produkter såsom olika tomatsorter, gurka, spetspaprika, aubergine och chili.”

Årets Företag 2021 i Vänersborgs kommun är – Gällenäs Grönsaker AB


För mer information, kontakta näringslivschef Jill Stor 0521-72 13 63

Ämnen

Kategorier

RegionerRegionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Presskontakt

Victoria Hallqvist

Victoria Hallqvist

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 24 03
Jill Stor

Jill Stor

Näringslivschef 0521-72 13 63
Gunbritt Reteike

Gunbritt Reteike

Näringslivsutvecklare 0521-72 19 14

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Vänersborgs kommun
Sundsgatan 29
462 85 Vänersborg
Sverige