Gå direkt till innehåll
Emilia Brodén
Emilia Brodén

Pressmeddelande -

Deltagare klara till Artist in Residence - På väg 45

På väg 45 är ett residensprogram som startats och drivs av konsthallarna i Vänersborgs, Trollhättans och Åmåls kommuner. Nu står det klart vilka som kommer delta i residenset under våren.

Residenset är ett pilotprojekt där arbetsformatet med ett gemensamt residens för de tre kommunerna ska testas och utvärderas. Under hela residensperioden kommer konsthallarna vara vigda för deltagarnas arbete och olika projekt.

Deltagarna har valts ut från ett sextiotal inkomna ansökningar från när och fjärran, med projekt och inriktning inom olika uttryck och discipliner. Residensets syfte är att utveckla konsthallarna som en mötesplats för professionellt verksamma konstnärer och kreatörer, där konsthallarna används som arbetsrum och på så sätt kan hitta nya sätt att utforma sin utåtriktade verksamhet.

Pernilla Eskilsson är konstnär som arbetar performativt, och under sin residensvistelse kommer hon arbeta med en sorgeprocession, en ny ritual för att sörja i spåren av pandemin. Pernilla arbetar i Trollhättans konsthall.
http://www.pernillaeskilsson.com/

Carmen Olsson är dansare och koreograf, och kommer under residenset att arbeta med sitt projekt Nature Remains, om träd och vårt behov att knyta an till och bättre förstå trädens betydelse i våra liv. Carmen arbetar i Trollhättans konsthall.
https://carmenolsson.com/

Emilia Brodén är dramaturg och kommer under residenset arbeta med ett projekt där hon lyfter fram de äldres berättelser och erfarenheten av isolering under pandemin, vilket sedan kan bli underlag för ett rumsligt scenkonstverk. Emilia arbetar i Vänersborgs konsthall.

Alexander Stevenson är konstnär som arbetar med frågor kring plats, historia och platsanknuten kultur. I residenset kommer han fördjupa sitt arbete kring Falu rödfärg, på en och samma gång symbolen för lantlig idyll och en produkt av Sveriges väg in på den globala handelsarenan. Alexander arbetar i Vänersborgs konsthall.
http://www.alexanderstevenson.com/

Johan Björklund är slagverkare och kommer i residenset att arbeta fördjupat i att skapa svaga ljud och lågmälda sätt att arbeta med trummor. Till sin hjälp har han instrument med breda tonomfång och okonventionella material. Johan arbetar i Åmåls konsthall.
https://www.johanbjorklund.se/

Julia Riordan är konsthantverkare med inriktning på textil, men arbetar även med muralmåleri och andra tekniker. I residenset kommer hon arbeta med tekniken quilting och lappteknik. Julia arbetar i Åmåls konsthall.
https://juliario.com/

Fakta om AiR - På väg 45

  • Ett samarbete mellan konsthallarna i Åmål, Vänersborg och Trollhättan
  • Residenset är öppet för ansökningar tom. 28 februari och kommer pågå i två perioder under våren: en researchperiod om 2 veckor 28 mars - 8 april, och sedan en residensperiod från 25 april till och med 22 maj.
  • Residenset genomförs med stöd från Fyrbodals kommunalförbund och Västra Götalandsregionen.
  • 6 deltagare kommer medverka genom att med stöd av konsthallarnas personal och med konsthallen som arbetsplats genomföra egenformulerade arbetsprojekt.
  • Deltagarna får ett arbetsstipendium, materialbudget samt boende och resor i mån av behov.
  • Mer information om residenset och utlysningen finns på www.amal.se/pavag45

Kontaktperson
Petter Öhnell
Projektledare

Ämnen

Kategorier

RegionerRegionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Presskontakt

Victoria Hallqvist

Victoria Hallqvist

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 24 03
Viktoria Unosson

Viktoria Unosson

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 11 12

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Vänersborgs kommun
Sundsgatan 29
462 85 Vänersborg
Sverige