Gå direkt till innehåll
Platåbergens Geopark där Halle- och Hunneberg ingår kan bli godkända som Sveriges första Unesco globala geopark.
Platåbergens Geopark där Halle- och Hunneberg ingår kan bli godkända som Sveriges första Unesco globala geopark.

Pressmeddelande -

Äntligen utvärderar Unesco Platåbergens Geopark

Platåbergens Geopark skickade hösten 2019 in ansökan om att bli godkända som Sveriges första Unesco globala geopark. Nu kommer två personer från det Globala Geoparksnätverket för att göra en utvärdering av området.

– Enligt normal procedur skulle ansökan utvärderats sommaren efter, det vill säga 2020, men på grund av pandemin ställdes det in, säger Anna Bergengren, koordinator på Platåbergens Geopark. Därför känns det extra spännande att det äntligen blir av!

De två utvärderarna som kommer är Alexandru Andrasanu (Rumänien) och Sigurdur Sigursveinsson (Island), och de är på plats mellan den 6 och 10 oktober.

– De kommer både ha möten med oss i geoparksteamet och se på vår verksamhetsplan, vår ekonomi, avtal med mera, men även resa runt och titta på besöksmål och träffa politiker och samarbetspartners, säger Anna Bergengren.

Vänersborgs kommunalråd Benny Augustsson ser fram emot besöket:
- Att bli den första Geoparken i Sverige skulle betyda att det blir lättare att marknadsföra våra berg internationellt och är viktigt för vår besöksnäring, säger han.

De två utvärderarna skriver en rapport efter sitt besök, med en rekommendation om ett av tre
möjliga utfall: grönt, gult eller rött kort. Grönt kort betyder att geoparken blir godkänd direkt. Rött kort och ansökan avslås. Gult kort betyder att ansökan skjuts upp två år och geoparken får en lista med rekommendationer att förbättra.

I dagsläget finns det 169 globala geoparker i 44 länder världen över, bland annat i alla våra nordiska grannländer. Det är en omfattande ansökningsprocess för att få statusen, som garanterar att endast satsningar med hög kvalitet och långsiktig stabilitet blir godkända.

Platåbergens Geopark är ett samarbete mellan nio kommuner. Platåbergen i Västergötland är världsunika och vittnar om flera geologiska processer som är viktiga för att förstå jordens utveckling.

Man hittar till exempel både fossil från numera utdöda djur och några av världens äldsta fynd av meteoriter i platåbergen. Platåbergen har skapat förutsättningar för ett rikt kulturarv, värdefulla naturtyper och fascinerande platser att besöka.

För mer information, kontakta Thomas Friden tfn 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

RegionerRegionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Presskontakt

Victoria Hallqvist

Victoria Hallqvist

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 24 03
Viktoria Unosson

Viktoria Unosson

Presskontakt Kommunikatör 0521-72 11 12

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Vänersborgs kommun
Sundsgatan 29
462 85 Vänersborg
Sverige